Tahıl her bir tabakası kendi bütünlüğüne ve kalitesine etki eden üç kısımdan meydana gelir: kepek, endosperm ve tohum.
KEPEK: Lifçe zengin dış kabuktur, tohumu ve endospermi çevresel faktörlerden korur. Lifler, B vitaminleri, mineraller, protein ve yararlı bitkisel öğeler olan fitokimyasallar gibi birçok besleyici maddeyi içerisinde barındırır.
Endosperm: Tahılın nişastalı kısımdır. Bitkinin ana enerji deposudur, büyüyen tohum için besin sağlar. Karbonhidratlar, proteinler ve az miktarda B vitamini içerir.
Tohum (ruşeym): Zengin iç kısmı olup bitki embriyosunu içeren tahılın en küçük parçasıdır. Yağlar, çinko, demir, magnezyum gibi mineralleri, B ve E vitaminleriyle yararlı bitkisel ögeler olan fitokimyasalları içerir.