Klasik tahıl işlemesinde, tahıllar değirmenlerde öğütülerek kullandığımız un haline gelir. Ancak bu rafinasyon işlemleri sırasında endosperm kepek ve tohumdan ayrılarak sadece nişastalı kısımdan faydalanılır, yani tahıllar içeriğini büyük ölçüde kaybeder.
Tam tahıllardan yapılan besinler, tahılın ruşeymi, endospermi ve kepeği birbirinden ayrılmadığı için kompleks karbonhidrat, protein, lif (diyet posası), B vitaminleri, antioksidanlar ve çinko, demir, bakır ve magnezyum gibi eser vitaminleri de içeren besinler açısından zengindir.
Tam tahıllı besinlerle geçirilen öğünler enerjinin yavaş ve dengeli şekilde vücutta kullanılmasını sağlayarak, gün boyunca zinde ve tok hissetmeyi sağlamaktadır. Tam tahıllar açısından zengin bir beslenme tarzının kalp rahatsızlığı, tip 2 diyabet1, obezite2 ve bazı kanser risklerini3 azalttığı bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Lif içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi, bağırsak hareketlerinin düzgün olmasını sağladığı için bu besin grubu ayrıca sindirim sistemi fonksiyonlarının da düzenlenmesini sağlar.
1 Van Dam RM, Hu FB, Rosenberg L, Krishnan S, Palmer JR. Dietary calcium and magnesium, major food sources, and risk of type 2 diabetes in U.S. black women. Diabetes Care. 2006; 29(10): 2238-2243.
2 Harland JI, Garton LE. Whole-grain intake as a marker of healthy body weight and adiposity. Public Health Nutr. 2008; 11: 554–563.
3 (a) Schatzkin A, Park Y, Leitzmann MF, Hollenbeck AR, Cross AJ. Prospective Study of Dietary Fiber, Whole Grain Foods, and Small Intestinal Cancer. Gastroenterology. 2008; 135:1163-1167. (b) Chan JM, Wang F, Holly EA. Whole grains and risk of pancreatic cancer in a large population-based case-control study in the San Francisco Bay Area, California. Am J Epidemiol.2007;166(10):1174-1185.